Rekruttering av utøvere

Denne studien er et samarbeide mellom forskere ved Høgskolen i Østfold og Norges Idrettshøgskole. Se presentasjon av forskere under «prosjektgruppe» i prosjektets meny.

Spiseforstyrrelser i idretten, hovedside

Prosjektgruppe

Rekruttering

Publiseringer

  • datainnsamling pågår vinteren 2024/2025

Rundt 20-30% av kvinnelige idrettsutøvere og 5-10% av mannlige idrettsutøvere utvikler spiseforstyrrelser – og dette har vi visst om i mer enn 30 år uten at gode, dokumenterte tiltak er igangsatt for å forebygge. Før så vi at slike helseutfordringer spesielt rammet utøvere i utholdenhetsidretter og estetiske idretter, men nå er det flere undersøkelser som viser til at også utøvere i lagidrett rammes. Vi trenger vite mer om hvordan utøvere erfarer idretten, og hva som oppleves triggende eller utfordrende og som kan ha medvirket til utviklingen av spiseforstyrrelser.

Hjelp oss med et kunnskapsløft

Vil du hjelpe oss med å løfte fram forståelse og kunnskap om hvorfor noen idrettsutøvere utvikler spiseforstyrrelser, og å bidra med dine synspunkter og erfaringer om hva idretten kan gjøre for å forebygge dette? Vi ønsker å komme i kontakt med deg som er/har vært konkurrerende idrettsutøver og som har erfart å utvikle en spiseforstyrrelse. Vårt ønske er å snakke med deg om dine erfaringer fra tiden i idretten da ditt forhold til kropp, vekt og mat ble vanskelig. For å få et nyansert inntrykk av din idrett, ønsker vi også å snakke med noen fra din idrett som ikke har utviklet spiseforstyrrelser. Dersom du selv har opplevd spiseforstyrrelser som utøver, og ønsker å bidra i dette kunnskapsløftet, kommer vi derfor også til å spørre deg om hjelp til å finne fram til noen utøvere fra ditt lag eller klubb som du tror ikke har hatt utfordring med spiseforstyrrelse.

Vi søker altså etter:

  • Du må være 16 år eller eldre
  • Kvinnelige og mannlige idrettsutøvere som har vært eller er aktiv i konkurranseidrett (seriespill, cup’er, konkurranser/stevner), og som har hatt/har en spiseforstyrrelse som utviklet seg i den aktive idrettstiden
  • Kvinnelige og mannlige idrettsutøvere som har vært eller er aktiv i konkurranseidrett (seriespill, cup’er, konkurranser/stevner), og som IKKE har hatt/har en spiseforstyrrelse.

 

Hva konkret vil vi at du skal bidra med

Vi ønsker at du, både idrettsutøveren méd erfaring med spiseforstyrrelser, og du som bidrar som utøver uten erfaring med spiseforstyrrelser, bidrar gjennom 3 steg:

  • Ser gjennom det informerte samtykket og signerer dette digitalt dersom du ønsker bidra. I dette samtykket står det hva vi ønsker finne ut av, hva du skal bidra med, og hvordan vi behandler den informasjon du bidrar med
  • Svarer på et meget kort digitalt spørreskjema, der vi spør om din alder og biologiske kjønn, din idrettsbakgrunn, og der vi stiller spørsmål som brukes til å evaluere næværende symptomer på spiseforstyrrelser
  • Gjennomfører en samtale/intervju som tas opp på lydbånd (fysisk møte) eller Zoom (digitalt møte), og der vi spør om dine erfaringer, tanker og observasjoner fra tiden i idretten da utøveren med spiseforstyrrelser utviklet sin lidelse.

For å komme til informert samtykke, som først må lese og signeres før vi kan invitere deg til videre deltagelse, bruker du en av disse to lenkene:

  1. HOVEDPERSON: Idrettsutøver med erfaring med spiseforstyrrelse
  2. KONTROLLPERSON: Idrettsutøver fra samme lag/klubb uten erfaring med spiseforstyrrelse

NB! Du som er idrettsutøver med erfaring med spiseforstyrrelse og som ønsker å delta her, kan melde din interesse uten først å oppgi en kontrollperson. Vi kan gjerne hjelpe deg med å kontakte denne kontrollpersonen dersom du synes dette er litt vanskelig!